Zahradnická praxe ve Francii 2014: Den 7.

Školní jídelna.

Když jede někdo do Francie, očekává, že uvidí Eiffelovku, potká krásné ženy a ochutná vyhlášenou francouzskou kuchyni.

V Paříži jsme si nemohli nevšimnout stánků s typickými francouzskými palačinkami crépes, které se podávají buď slané se šunkou a sýrem nebo sladké s marmeládou nebo s nutellou a banánem. My se ale stravujeme ve školní jídelně, tak můžeme porovnat rozdíl mezi tou naší a francouzskou.

Polévky se tady podávají jen výjimečně, hlavně v zimě. Jídlo se skládá z předkrmu – většinou je připravený nějaký salát, hlavního jídla, dezertu a sýra. Ke všemu se podává bageta. Jídlo není ani slané ani mastné, ale přesto se o něm nedá říct, že je neslané – nemastné, protože vždycky naše chuťové pohárky nějak pošimrá. Jediné, co tady studentům zatím nechutnalo, byl steak z mletého masa, který byl uprostřed krvavý. Měli pocit, že je něco v nepořádku a chtěli jídlo reklamovat, ale všimli si, že všichni ostatní jsou na tom stejně a ještě se tváří, že jde o velikou delikatesu, tak se nakonec alespoň někteří z nich přemohli a nasoukali to do sebe.

Saláty bývají dobré a lehké, často je čerstvá zelenina namíchaná s vajíčky nebo krabími tyčinkami, někdy je kuskus. Hlavní jídlo je nejčastěji složené z dušené zeleniny (fazolové lusky, mrkev, hrášek, fazole) a masa. Vepřové maso jsme tady zatím měli jen jednou, převažuje hovězí, drůbeží a ryby. Jako dezert bývá kysaná smetana na několik způsobů, koláče a ovoce. Třešně jsou běžné úplně stejně jako žlutý meloun nebo ananas.

7.6.2013 | Bohuslav Patočka

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.