Zahradnická praxe ve Francii 2014: Den 7.

Školní jídelna.

Když jede někdo do Francie, očekává, že uvidí Eiffelovku, potká krásné ženy a ochutná vyhlášenou francouzskou kuchyni.

V Paříži jsme si nemohli nevšimnout stánků s typickými francouzskými palačinkami crépes, které se podávají buď slané se šunkou a sýrem nebo sladké s marmeládou nebo s nutellou a banánem. My se ale stravujeme ve školní jídelně, tak můžeme porovnat rozdíl mezi tou naší a francouzskou.

Polévky se tady podávají jen výjimečně, hlavně v zimě. Jídlo se skládá z předkrmu – většinou je připravený nějaký salát, hlavního jídla, dezertu a sýra. Ke všemu se podává bageta. Jídlo není ani slané ani mastné, ale přesto se o něm nedá říct, že je neslané – nemastné, protože vždycky naše chuťové pohárky nějak pošimrá. Jediné, co tady studentům zatím nechutnalo, byl steak z mletého masa, který byl uprostřed krvavý. Měli pocit, že je něco v nepořádku a chtěli jídlo reklamovat, ale všimli si, že všichni ostatní jsou na tom stejně a ještě se tváří, že jde o velikou delikatesu, tak se nakonec alespoň někteří z nich přemohli a nasoukali to do sebe.

Saláty bývají dobré a lehké, často je čerstvá zelenina namíchaná s vajíčky nebo krabími tyčinkami, někdy je kuskus. Hlavní jídlo je nejčastěji složené z dušené zeleniny (fazolové lusky, mrkev, hrášek, fazole) a masa. Vepřové maso jsme tady zatím měli jen jednou, převažuje hovězí, drůbeží a ryby. Jako dezert bývá kysaná smetana na několik způsobů, koláče a ovoce. Třešně jsou běžné úplně stejně jako žlutý meloun nebo ananas.

7.6.2013 | Jaromír Doležal

Důležité zprávy

Dny otevřených dveří

V lednu pro uchazeče o studium na naší škole chystáme dny otevřených dveří. Více informací zde:

Přípravný kurz k talentovým zkouškám

se koná 1. března 2025. Kurz je pouze pro uchazeče, kteří podali přihlášku na naši školu.

Přípravný kurz pro jednotnou přijímací zkoušku

na maturitní obory se koná na naší škole v sobotu 29. března 2025.
Kurz je pouze pro uchazeče, kteří podali přihlášku na naši školu.

Vánoční výstava

Tradiční výstava vánočních aranžmá, historické a zemědělské techniky se uskutečnila od 14. do 17. prosince. Děkujeme za Vaši návštěvu!