Zahradnická praxe ve Francii 2014: Den 7.

Školní jídelna.

Když jede někdo do Francie, očekává, že uvidí Eiffelovku, potká krásné ženy a ochutná vyhlášenou francouzskou kuchyni.

V Paříži jsme si nemohli nevšimnout stánků s typickými francouzskými palačinkami crépes, které se podávají buď slané se šunkou a sýrem nebo sladké s marmeládou nebo s nutellou a banánem. My se ale stravujeme ve školní jídelně, tak můžeme porovnat rozdíl mezi tou naší a francouzskou.

Polévky se tady podávají jen výjimečně, hlavně v zimě. Jídlo se skládá z předkrmu – většinou je připravený nějaký salát, hlavního jídla, dezertu a sýra. Ke všemu se podává bageta. Jídlo není ani slané ani mastné, ale přesto se o něm nedá říct, že je neslané – nemastné, protože vždycky naše chuťové pohárky nějak pošimrá. Jediné, co tady studentům zatím nechutnalo, byl steak z mletého masa, který byl uprostřed krvavý. Měli pocit, že je něco v nepořádku a chtěli jídlo reklamovat, ale všimli si, že všichni ostatní jsou na tom stejně a ještě se tváří, že jde o velikou delikatesu, tak se nakonec alespoň někteří z nich přemohli a nasoukali to do sebe.

Saláty bývají dobré a lehké, často je čerstvá zelenina namíchaná s vajíčky nebo krabími tyčinkami, někdy je kuskus. Hlavní jídlo je nejčastěji složené z dušené zeleniny (fazolové lusky, mrkev, hrášek, fazole) a masa. Vepřové maso jsme tady zatím měli jen jednou, převažuje hovězí, drůbeží a ryby. Jako dezert bývá kysaná smetana na několik způsobů, koláče a ovoce. Třešně jsou běžné úplně stejně jako žlutý meloun nebo ananas.

7.6.2013 | Bohuslav Patočka

Důležité zprávy

Verona Reptiles 6.10.2019

Poprvé jsme navštívili krásnou výstavu nedaleko Verony a byli jsme nadšeni. Nádhernou expozici měly zejména chovy savců. Nakoupili jsme řadu nových druhů - veverky, sysly a dva nové druhy uromastyxů

Vynikající úspěch Litomyšlských floristek

Na mezinárodním mistrovství Slovenské republiky VIKTORIA REGIA získaly naše studentky vítězství ve všech kategoriích, včetně celkového vítězství a mimořádné ceny poroty.

Nová výuková budova uspěla v soutěži stavba roku v kraji

Naše nová budova vyhrála Cenu veřejnosti se ziskem 2228 hlasů v soutěži Stavba roku Pardubického kraje. Více informací v odkazu níže.

Dny otevřených dveří

18.10. 2019 pátek 13-17:00 h
19.10. 2019 sobota 9-12:00 h
23.10. 2019 středa 9-14:30 h Technohrátky
29.11. 2019 pátek 13-17:00 h
30.11. 2019 sobota 9-12:00 h
14.-17.12. Vánoční výstava a DOD.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.