Připravujeme výsevy - nejchutnější odrůdy rajčat

Konec února - první polovina měsíce března je ideální dobou k výsevům rajčat.

 

 Na rozdíl od paprik (které můžeme vysévat již od poloviny února) by uspěchaný výsev rajčat měl za následek vytahování a přerůstání sazenic, které můžeme vysazovat do skleníku koncem dubna, do volné půdy až po "zmrzlých" - tedy po polovině května.

Odrůdy dělíme na hybridní a klasické. Při tvorbě hybridního osiva se kříží pouze vybrané rodičovské odrůdy (vzniká generace F 1), jinak se v následující generaci vlastnosti potomstva zcela rozpadají.


Proto se semena hybridních odrůd (označované F1) prodávají v malých množstvích za vysoké ceny. Nelze je ale dále množit, protože neudrží původní vlastnosti odrůdy!


Neznáme váš názor, ale my mezi nejchutnější odrůdy rajčat jednoznačně řadíme drobnoplodé (koktejlové) odrůdy, které vynikají výbornou sladkokyselou a výrazně aromatickou chutí. Pokud si ke snídani o víkendu natrháte čerstvou mísu pestrobarevných plodů s různým tvarem a chutí, plody z obchodu vezmete do úst jen v nejkrajnějším případě.


Mezi nejchutnější odrůdy patří datlová rajčata (s protáhlým tvarem plodů) Valdo, Pollicino a výrazně oranžové Datlo. Výborné je i  často roubované Santorange F1 - také oranžové barvy a z Italské školy dovezené červené Daterrino.

Mezi třešňová rajčata patří Bibi, malinko větší koktejlové BejbinoCherrola, dvouřadě plodící Mini, lahodně sladké Sweet Aperitif a výrazně dlouhohroznové výborné Strillo, plodí rovněž v uspořádaných dvouřadých hroznech.

Z  novějších odrůd nás opakovaně potěšila narůžovělá odrůda Rosella s neuspořádanými (podobně jako Sweet Aperitif), velice bohatými hrozny. Považujeme ji za jednu z nejaromatičtějších a nejchutnějších odrůd vůbec. Barva plodů je nepopsatelná, snad červeně narůžovělá či nafialovělá.

Naopak některé odrůdy s barevnými (černými či bílými) plody či žíhaná rajčata nás zklamala v chuti či rychlou ztrátou konzistence dužiny.

V minulém roce nás však překvapila zelenoplodá odrůda Limetto. Zcela unikátní aroma a výborná sladkost plně dozrálých plodů většinu degustátorů nadchla. Problém je stanovit správnou zralost při sklizni. Po několikaměsíčním pěstování jsme si však přece jen všimli mírné změny barvy vyzrávajících plodů - ze zelené do mírně zeleno - okrové, či zeleně nahnědlé.

Nově letos budeme zkoušet kulatou koktejlovou odrůdu se zeleno - hnědě žíhanými plody Tigrino.

Nejnovějším trendem je pěstování drobnoplodých odrůd jahodovitého tvaru. V loňském roce jsme vyzkoušeli velmi chutnou japonskou odrůdu Gardenberry a  vynikající, velmi sladkou odrůdu z italské partnerské školy Fragolino. V letošním roce otestujeme novou odrůdu Jahodo (netuším, zda se nejedná o totožnou drůdu - Fragaria je latinsky jahoda).

 Pár typů k pěstování

1) výsev do rašelinových květináčů usnadní zakořeňování při výsadbě. Vyséváme do zpoloviny naplněných květináčů (můžeme postupně dosypávat zeminu (výsevný substrát) u vytahujících se rajčat). Teplota při klíčení cca 20°C.

2) rajče velmi dobře snáší hlubokou výsadbu - snadno zakoření po celé délce stvolu.

3) ideální je pěstování rostlin ve velkých květináčích pod "střechou". Pokud na rajče neprší, nemusíte dělat žádné postřiky! Zalévejte zásadně ke kořenům, nikdy ne přes list!

4) při pěstování ve sklenících větrat, větrat a větrat! Při večerní zálivce a uzavřeném skleníku (vysoká vzdušná vlhkost) plíseň bramborová napadne porost do několika hodin! Platí od června do září. Plíseň se rozšiřuje od dnů s vyššími teplotami. Na podzim vysoká vzdušná vlhkost, při poklesu venkovních teplot, ale stejně způsobí rozšíření plísní.

5) při pěstování v nádobách můžete zalévat i večer (dostatečné větrání). Ideální je použít podmisky pod květináče - usnadní kontrolu dostatečné zálivky, případně můžete zalévat přímo do podmisek.

6) zásadně do nádob používejte kompost či obyčejnou ornici. Při pěstování v rašelinových substrátech (a to i speciálně určených pro rajče!) totiž rostliny trpí nedostatkem vápníku - způsobuje černání špiček plodů a jejich odumírání. Fyziologické poškození řada pěstitelů zaměňuje s houbovými chorobami. Lze léčit postřikem vápenatým hnojivem Wuxal 10–40 ml/10 l vody v týdenních intervalech.

7) deformace vrcholků rostlin a vrchních listů je zřejmě způsobeno rozdíly teplot mezi dnem a nocí. Zatím neumíme léčit.

8) v posledních dvou letech rajče napadají housenky motýla makadlovky Tuta absoluta. Výrazně snižují výnos a znehodnocují plody. U nás nepřezimují (mimo teplých skleníků). Výrazně pomoci by mělo odstraňování listů (nebo jejich napadených částí) hned při začátku napadení. Začátek napadení poznáte podle min (vyžraných průsvitných chodbiček) především ve starších listech. Nejmenší housenky vyžírají parenchym - zelené pletivo uvnitř listu, zatímco vrchní i spodní pokožka zůstáva zachována. Toto opatření je z počátku chrání i před dravým hmyzem.

 

Zkuste náš recept:

Malá rajčátka nakrájíme na talíř po jednotlivých barvách v tenkých plátcích, lehce osolíme, podle chutí prosypeme po vrstvách bílým pepřem a na konec velmi jemně vlnovkou zaléváme kvalitním italským olivovým olejem v obou směrech.

10.2.2018 | Ivo Jiránek

Důležité zprávy

Podávání přihlášek bude ukončeno 31.5. 2018

Poslední možnost podání přihlášky na naši školu je k 31.5. 2018. Zbývají 1-2 volná místa na třídu. Informace tel. 775 558 223, nebo 775 558 222.

Výstavba centra pro odbornou výuku pokračuje

Stavba nových atelierů pro výuku zahradní architektury a grafického desingu pokračuje rychlým tempem. Výběr výkonných počítačů pro nové centrum výpočetní techniky pro technické obory finišuje.

Nové vybavení technických oborů

Nový Opel Astra na výuku autoškoly je již zaparkován ve školní garáži. Zároveň chystáme vybavení novým svářecím trenažerem a svářecími zdroji.

Velké úspěchy našich techniků, floristek a architektů

Floristky získaly 1. a 3. místo v soutěži odborných učilišť, architekti získali 1. místo v soutěži pořádané Svazem zakládání a údržby zeleně.
Náš technik byl 8. v celostátním kole soutěže AMAVET.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.